Zdezorientowany tym, że ten problem nie ma rozwiązania, a jednocześnie jest rozwiązaniem?

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kayli10

Zdezorientowany tym, że ten problem nie ma rozwiązania, a jednocześnie jest rozwiązaniem?

Post autor: kayli10 »

Problem:

\({2r\over r-1} = 5 + {2\over r-1}\).

W zależności od tego, jak manipulujesz równaniem algebraicznym, otrzymujesz \(r=1\), a jeśli zostawisz swoje wyrażenie w innym stanie niż pierwotny problem, wszystko jest w porządku (daje \(0=0\), więc jak sądzę jest to trywialne rozwiązanie?). Jednak w oryginalnym wyrażeniu r nie może być równe 1, ponieważ spowoduje to, że mianownik będzie równy \(0\).

Jak to się nazywa? Czy jest na to określenie? Zależy to tylko od tego, w jaki sposób zostawisz swoje oryginalne wyrażenie dla tego, co jest uważane za dopuszczalne rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2022, 10:26 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3809
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2055 razy

Re: Zdezorientowany tym, że ten problem nie ma rozwiązania, a jednocześnie jest rozwiązaniem?

Post autor: Jerry »

kayli10 pisze: 12 paź 2022, 08:21 ... jak manipulujesz równaniem ...
Polityka - na bok, równania się rozwiązuje :idea:
\[{2r\over r-1} = 5 + {2\over r-1}\wedge r\ne1\\ {2r\over r-1} - {2\over r-1}=5 \\{2r-2\over r-1}=5\\{2(r-1)\over( r-1)}=5\\2=5\\ r\in\emptyset\]
Dane równanie jest sprzeczne.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ