równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 10 paź 2022, 21:38
Dobra chyba dalej nie do końca rozumiem, znaczy to rozumiem, sam nie wiem czego nie rozumiem, zostaje przy tym że gdy wyciągam kwadrat przed logarytm to wstawiam moduł.
nie tylko kwadrat
\(\log_ab^n=n\log_a|b|\) dla n parzystych
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: równanie

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 10 paź 2022, 21:49
Pawm32 pisze: 10 paź 2022, 21:38
Dobra chyba dalej nie do końca rozumiem, znaczy to rozumiem, sam nie wiem czego nie rozumiem, zostaje przy tym że gdy wyciągam kwadrat przed logarytm to wstawiam moduł.
nie tylko kwadrat
\(\log_ab^n=n\log_a|b|\) dla n parzystych
tak, tak. To akurat wiem.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: równanie

Post autor: Jerry »

Ominiesz problem modułu, skoro Ci nie leży, mnożąc stronami przez dwa i uzyskując (w dziedzinie!)
\(2\log_2(x^2-2)=2+\log_2(x^2-6x+9)\\
\log_2(x^2-2)^2=\log_2(4(x^2-6x+9))\\
(x^2-2)^2=(2x-6)^2\\
(x^2-2)^2-(2x-6)^2=0\\
(x^2-2-2x+6)(x^2-2+2x-6)=0\\
(x^2-2x+4)(x+4)(x-2)=0\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ