Kombinatoryka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
guwewini
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 kwie 2022, 10:17

Kombinatoryka

Post autor: guwewini »

Proszę o pomoc w zadaniu o treści:
Z talii 52 kart( 4 kolory, po 13 kart w każdym kolorze) losujemy 7 kart.Ile jest takich wyników losowania,wśród których są karty wszystkich czterech kolorów?
Z góry dziękuję :)
Stripchat is an adult entertainment website that offers live sex shows and interactive chat room - https://livesex.surf/webcams/bestblondiie/
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Kombinatoryka

Post autor: Jerry »

\({52\choose7}-({4\choose3}\cdot{39\choose7}-({4\choose2}\cdot{26\choose7}-({4\choose1}\cdot{13\choose7})))\)
bo od wszystkich wyborów odejmuję (te spośród trzech kolorów odejmuję (te spośród dwóch kolorów odejmuję (te jednokolorowe))) zgodnie z zasadą w/w

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ