Wyznacz współczynnik rozwinięcia

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Adamp
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 06 paź 2022, 16:08
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Wyznacz współczynnik rozwinięcia

Post autor: Adamp »

a) \((2x-{1\over x})^6\)
b) \(({1\over2x}+x)^6 \)
występujący przy \(x^0\)
Ostatnio zmieniony 06 paź 2022, 21:32 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Wyznacz współczynnik rozwinięcia

Post autor: Jerry »

Adamp pisze: 06 paź 2022, 16:12 a) \((2x-{1\over x})^6\)
występujący przy \(x^0\)
\(\left(2x-{1\over x}\right)^6=\sum\limits_{k=0}^6{6\choose k}\cdot(2x)^{6-k}\cdot\left({-1\over x}\right)^k=
\sum\limits_{k=0}^6(-1)^k\cdot{6\choose k}\cdot2^{6-k}\cdot x^{6-2k}\)
Dla \(k=3\) mamy wyraz \((-1)^3\cdot{6\choose 3}\cdot2^{3}\cdot x^{0}=-160\)

Pozdrawiam
Adamp
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 06 paź 2022, 16:08
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Wyznacz współczynnik rozwinięcia

Post autor: Adamp »

Przepraszam ale nie umiem pisać w kodzie Latex,najwidoczniej muszę się nauczyć. W zadaniu chodzi o to że te dwa nawiasy a i b jak pan napisał to jeden przykład.(a)*(b)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Wyznacz współczynnik rozwinięcia

Post autor: Jerry »

Adamp pisze: 06 paź 2022, 21:47 Przepraszam ale nie umiem pisać w kodzie Latex,najwidoczniej muszę się nauczyć. W zadaniu chodzi o to że te dwa nawiasy a i b jak pan napisał to jeden przykład.(a)*(b)
Pozdrawiam
Zatem, analogicznie,
\((2x-{1\over x})^6\cdot({1\over2x}+x)^6=[(2x-{1\over x})\cdot({1\over2x}+x)]^6=(2x^2-{1\over 2x^2})^6
=\sum\limits_{k=0}^6{6\choose k}\cdot(2x^2)^{6-k}\cdot\left({-1\over 2x^2}\right)^k=\\
\qquad =\sum\limits_{k=0}^6(-1)^k\cdot{6\choose k}\cdot2^{6-2k}\cdot x^{12-4k}\)
Dla \(k=3\)...

Pozdrawiam
Adamp
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 06 paź 2022, 16:08
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Wyznacz współczynnik rozwinięcia

Post autor: Adamp »

Dziękuje bardzo.
Również pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: Wyznacz współczynnik rozwinięcia

Post autor: Jerry »

Pisanie w kodzie \(\LaTeX\) nie dopuszcza nieporozumień :idea: Instrukcja w moim podpisie, skróty pod emotkami.

Pozdrawiam
PS. Na forum nie "panuj" mi, proszę.
ODPOWIEDZ