Równania wielomianowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:50

\(x^3-7x^2-4x+28=0\)
\(x^2(x-7)-4(x-7)=0\\
(x-7)(x^2-4)=0\\
(x-7)(x-2)(x+2)=0\\
x=7\\
x=2\\
x=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ