Równania wielomianowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hojrak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 wrz 2022, 09:48
Podziękowania: 121 razy
Płeć:

Równania wielomianowe

Post autor: hojrak »

a) \(x^3-7x-4x+28=0\)
b) \(x^3-3x^2+2x-6=0\)
c) \(x^3-6x^2-9x+54=0\)
d) \(x^3+2x^2-8x-16=0\)
e) \(3x^3-4x^2-3x+4=0\)
f) \(x^3-6x^2-12x+72=0\)
g) \(9x^3+18x^2-4x-8=0\)
h) \(x^3-6x^2-11x+66=0\)
i) \(4x^3+4x^2-x-1=0\)
j) \(x^4-2x^3+27x-54=0\)
k) \(8x^3+8x^2-3x-3=0\)
l) \(x^3+3x^2+2x+6=0\)
m) \(x^3-7x^2-4x+28=0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48 a) \(x^3-7x-4x+28=0\)
Na pewno to tak wygląda?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48
b) \(x^3-3x^2+2x-6=0\)
\(x^3-3x^2+2x-6=0\\
x^2(x-3)+2(x-3)=0\\
(x-3)(x^2+2)=0\\
x=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
hojrak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 wrz 2022, 09:48
Podziękowania: 121 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: hojrak »

eresh pisze: 06 paź 2022, 10:49
hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48 a) \(x^3-7x-4x+28=0\)
Na pewno to tak wygląda?
\(x^3-7x^2-4x+28=0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48
c) \(x^3-6x^2-9x+54=0\)
\(x^2(x-6)-9(x-6)=0\\
(x-6)(x^2-9)=0\\
(x-6)(x-3)(x+3)=0\\
x=6\\
x=3\\
x=-3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48
d) \(x^3+2x^2-8x-16=0\)
\(x^2(x+2)-8(x+2)=0\\
(x+2)(x^2-8)=0\\
(x+2)(x-2\sqrt{2})(x+2\sqrt{2})=0\\
x=-2\\
x=-2\sqrt{2}\\
x=2\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48
e) \(3x^3-4x^2-3x+4=0\)
\(x^2(3x-4)-(2x-4)=0\\
(3x-4)(x^2-1)=0\\
(3x-4)(x-1)(x+1)=0\\
x=\frac{4}{3}\\
x=1\\
x=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48
f) \(x^3-6x^2-12x+72=0\)
\(x^2(x-6)-12(x-6)=0\\
(x-6)(x^2-12)=0\\
x=6\\
x=2\sqrt{3}\\
x=-2\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48
g) \(9x^3+18x^2-4x-8=0\)
\(9x^2(x+2)-4(x+2)=0\\
(3x-2)(3x+2)(x+2)=0\\
x=\frac{2}{3}\\
x=-\frac{2}{3}\\
x=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48
h) \(x^3-6x^2-11x+66=0\)
\(x^2(x-6)-11(x-6)=0\\
(x-6)(x-\sqrt{11})(x+\sqrt{11})=0\\
x=6\\
x=\sqrt{11}\
x=-\sqrt{11}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48
i) \(4x^3+4x^2-x-1=0\)
\(4x^2(x+1)-(x+1)=0\\
(x+1)(2x-1)(2x+1)=0\\
x=-1\\
x=\frac{1}{2}\\
x=-\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48
j) \(x^4-2x^3+27x-54=0\)
\(x^3(x-2)+27(x-2)=0\\
(x-2)(x^3+27)=0\\
x=2\\
x^3=-27\So x=-3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48
k) \(8x^3+8x^2-3x-3=0\)
\(8x^2(x+1)-3(x+1)=0\\
(x+1)(8x^2-3)=0\\
x=-1\\
8x^2=3\\
x^2=\frac{3}{8}\\
x=-\frac{\sqrt{3}}{2\sqrt{2}}\\
x=\frac{\sqrt{3}}{2\sqrt{2}}\)

usuń niewymierność z mianownika
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48
l) \(x^3+3x^2+2x+6=0\)
\(x^2(x+3)+2(x+3)=0\\
(x+3)(x^2+2)=0\\
x=-3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania wielomianowe

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 06 paź 2022, 10:48
m) \(x^3-7x^2-4x+28=0\)
\(x^2(x-7)-4(x-7)=0\\
(x-7)(x^2-4)=0\\
(x-7)(x-2)(x+2)=0\\
x=7\\
x=2\\
x=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ