Szereg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matmabee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 08 wrz 2022, 09:32
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Szereg

Post autor: matmabee »

Oblicz sumę szeregu
a)\( {4\over3} +1 + {3\over4} + {9\over16}+...\)
b) \(1- {1\over4} + {1\over16} - {1\over64} + ...\)
c) \(\sqrt{12}-\sqrt{6}+\sqrt{3}-\frac{\sqrt{6}}{2}+...\)
Ostatnio zmieniony 06 paź 2022, 09:59 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Szereg

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 06 paź 2022, 09:46 Oblicz sumę szeregu
a) 4/3 +1 + 3/4 + 9/16+...
\(a_1=\frac{4}{3}\\
q=\frac{3}{4}<1\\
S=\frac{\frac{4}{3}}{1-\frac{3}{4}}\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Szereg

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 06 paź 2022, 09:46 Oblicz sumę szeregu

b) 1- 1/4 + 1/16 - 1/64 + ...
\(a_1=1\\
q=-\frac{1}{4}\\
|q|<1\\
S=\frac{1}{1+\frac{1}{4}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Szereg

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 06 paź 2022, 09:46 Oblicz sumę szeregu

c) \(\sqrt{12}-\sqrt{6}+\sqrt{3}-\frac{\sqrt{6}}{2}+...\)
\(a_1=\sqrt{12}=2\sqrt{3}\\
q=-\frac{\sqrt{6}}{\sqrt{12}}=-\frac{1}{\sqrt{2}}=-\frac{\sqrt{2}}{2}\\
S=\frac{2\sqrt{3}}{1+\frac{\sqrt{2}}{2}}\\
S=\frac{4\sqrt{3}}{2+\sqrt{2}}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ