nierównosc z sinusem

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maxkor
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 126
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
Podziękowania: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

nierównosc z sinusem

Post autor: maxkor »

Wykaż ze dla każdego \(x \in R\) zachodzi \(\frac{\sin (\pi x)}{\pi x}\geq\frac{1-x^2}{1+x^2}\).
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: nierównosc z sinusem

Post autor: Jerry »

Można zauważyć, że równość zachodzi dla \(|x|=1\). Ponieważ istotny problem pojawia się dla \(0<|x|<1\), to może rozwinięcie funkcji \(y=\sin\pi x\) w szereg Maclaurina wystarczy do określenia porządku ostrego :?:

Pozdrawiam
PS. Nierówność zachodzi dla \(x\ne0\)!
ODPOWIEDZ