jaki jest zbiór wartości funkcji ...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
monika45
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 13 sty 2010, 18:27

jaki jest zbiór wartości funkcji ...

Post autor: monika45 »

Zad. 1
Jaki jest zbiór wartości funkcji \(f(x) = 2^x\)?

zad. 2
Funkcja \(f(x) = (3m + 9) x + 5m - 1\) jest malejąca dla:

a) \(m \in (- \infty , -3)\)
b) \(m \in (3, + \infty )\)
c) \(m \in \left\langle - \infty , 3)\)
d) \(m \in \left\langle 3, + \infty )\)

Proszę o obliczenia do tego zadania
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.
\(Y_f=(0;+\infty)\)

zad 2.
\(3m+9<0\)
monika45
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 13 sty 2010, 18:27

Post autor: monika45 »

A mogłabym wiedzieć jak można zapisać i obliczyć to pierwsze zadanie? :)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

tutaj nie ma żadnych obliczeń, po prostu trzeba wiedzieć

http://www.math.edu.pl/funkcja-wykladnicza
ODPOWIEDZ