Równoległobok

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równoległobok

Post autor: avleyi »

Punkt \(S(1,1)\) jest środkiem boku \(AD\) równoległoboku \(ABCD\). Wiadomo też, że \(\vec{AB} = [6, -2] \) oraz \( \vec{BS} = [-4, 4]\). Wyznacz wierzchołki tego równoległoboku oraz oblicz jego pole.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2022, 17:12 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Równoległobok

Post autor: Jerry »

Zrób schludny rysunek na kracie i po prostu przeczytaj współrzędne poszukiwanych punktów :idea:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równoległobok

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 30 wrz 2022, 15:18 Punkt \(S(1,1)\) jest środkiem boku \(AD\) równoległoboku \(ABCD\). Wiadomo też, że \(\vec{AB} = [6, -2] \) oraz \( \vec{BS} = [-4, 4]\). Wyznacz wierzchołki tego równoległoboku oraz oblicz jego pole.
\(\vec{BS}=[1-x_b, 1-y_b]=[-4,4]\\
1-x_b=-4\So x_b=5\\
1-y_b=4\So y_b=-3\\
B(5,-3)
\)


\([6,-2]=[5-x_a,-3-y_a]\\
6=5-x_a\So x_a=-1\\
-2=-3-y_b\So y_a=-1\\
A(-1,-1)
\)


\(\vec{AD}=2\vec{AS}\\
[x_d+1,y_d+1]=2[1+1,1+1]\\
x_d+1=4\So x_d=3\\
y_d=3\\
D(3,3)\)



\(\vec{AB}=\vec{DC}\\
[6,-2]=[x_c-3,y_c-3]\\
C(9,1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równoległobok

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 30 wrz 2022, 15:18 Punkt \(S(1,1)\) jest środkiem boku \(AD\) równoległoboku \(ABCD\). Wiadomo też, że \(\vec{AB} = [6, -2] \) oraz \( \vec{BS} = [-4, 4]\). Wyznacz wierzchołki tego równoległoboku oraz oblicz jego pole.
\(|AB|=\sqrt{6^2+(-2)^2}=\sqrt{36+4}=\sqrt{40}=2\sqrt{10}\)

\(a_{AB}=\frac{-3+1}{5+1}\\
a_{AB}=\frac{-2}{6}\\
a_{AB}=-\frac{1}{3}\\
y=-\frac{1}{3}(x+1)-1\\
-3y=x+1+3\\
x+3y+4=0\\
\)


\(h=\frac{|1\cdot 3+3\cdot 3+4|}{\sqrt{1+9}}\\
h=\frac{16}{\sqrt{10}}\)


\(P=|AB|\cdot h\\
P=2\sqrt{10}\cdot\frac{16}{\sqrt{10}}\\
P=32\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ