Trygonometria, równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Trygonometria, równanie
Załóżmy, że \(\sin2 \alpha = \frac{2}{3} \). Oblicz \(\sin^4 \alpha + \cos^4 \alpha \)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2022, 16:44 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin \cos
Powód: Poprawa kodu: \sin \cos
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: Trygonometria, równanie
\(\sin^4 \alpha + \cos^4 \alpha=(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha)^2-2\sin^2\alpha\cos^2\alpha=1^2-{1\over2}\sin^22\alpha=1-{1\over2}\cdot({2\over3})^2={7\over9}\)
Pozdrawiam
Pozdrawiam