Dni

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Dni

Post autor: xenoneq_o0 »

Jeżeli przeciętnie pięć dni w tygodniu jest deszczowych, to jakie jest prawdopodobieństwo, że dwa dni z trzech nie będą deszczowe? Nie wiem jak to rozwiązać schematem Bernoulliego
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Dni

Post autor: eresh »

xenoneq_o0 pisze: 22 wrz 2022, 12:25 Jeżeli przeciętnie pięć dni w tygodniu jest deszczowych, to jakie jest prawdopodobieństwo, że dwa dni z trzech nie będą deszczowe? Nie wiem jak to rozwiązać schematem Bernoulliego
p - prawdopodobieństwo opadu
\(p=\frac{5}{7}\\
P(A)={3\choose 2}\cdot (\frac{5}{7})^2\cdot (1-\frac{5}{7})^{1}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ