Parametr 11
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: Parametr 11
Rozumiem, że każdy z pierwiastków jest większy od \(-1\)...
\(x^3 + (2k+6)x^2 + 4kx + 12x = 0\\
x=0\vee x^2 + (2k+6)x + 4k + 12 = 0\)
Pierwszy z pierwiastków spełnia warunki zadania, pozostaje równanie
\(x^2 + (2k+6)x + 4k + 12 = 0\)
które musi mieć dwa, każdy z nich różny od zera, pierwiastki większe od \(-1\). Zatem
Pozdrawiam
\(x^3 + (2k+6)x^2 + 4kx + 12x = 0\\
x=0\vee x^2 + (2k+6)x + 4k + 12 = 0\)
Pierwszy z pierwiastków spełnia warunki zadania, pozostaje równanie
\(x^2 + (2k+6)x + 4k + 12 = 0\)
które musi mieć dwa, każdy z nich różny od zera, pierwiastki większe od \(-1\). Zatem
- \((2k+6)^2-4(4k + 12)>0\)
- \(0^2 + (2k+6)\cdot0 + 4k + 12 \ne 0\)
- \(\begin{cases}x_1>-1\\x_2>-1\end{cases}\iff\begin{cases}x_1x_2+(x_1+x_2)+1>0\\(x_1+x_2)+2>0\end{cases}\iff\begin{cases}(4k+12)+(-2k-6)+1>0\\(-2k-6)+2>0\end{cases}\)
Pozdrawiam