Parametr 7

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Parametr 7

Post autor: avleyi »

Wyznacz wartości parametru m, dla których wartośc bezwzględna różnicy pierwiastków równania \(x^2 + mx + 12 = 0\) jest równa 5
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Parametr 7

Post autor: Jerry »

  1. \(\Delta(m)\ge0\iff m^2-48\ge0\)
  2. \(|x_1-x_2|=\frac{\sqrt\Delta}{|a|}=\sqrt{m^2-48}\\
    |x_1-x_2|=5\iff m^2-48=25\)
Pozostaje wskazać część wspólną warunków...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ