Parametr 2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1938 razy
Re: Parametr 2
Ponieważ
\(f(x) = x^2 + mx + m -4 =\left(x+{m\over2}\right)^2-{1\over4}m^2+m-4\)
to dla
\(x=p=-{m\over2}\)
funkcja przyjmuje wartość najmniejszą równą
\(y=q=-{1\over4}m^2+m-4=-{1\over4}(m-2)^2-3\)
Jest ona największa dla \(m=2\) i równa \(-3\).
Pozdrawiam
\(f(x) = x^2 + mx + m -4 =\left(x+{m\over2}\right)^2-{1\over4}m^2+m-4\)
to dla
\(x=p=-{m\over2}\)
funkcja przyjmuje wartość najmniejszą równą
\(y=q=-{1\over4}m^2+m-4=-{1\over4}(m-2)^2-3\)
Jest ona największa dla \(m=2\) i równa \(-3\).
Pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Parametr 2
funkcja przyjmuje wartość najmniejszą równą
\(y=q=-{1\over4}m^2+m-4=-{1\over4}(m-2)^2-3\)
Jest ona największa dla \(m=2\) i równa \(-3\).
Nie rozumiem tutaj przekształcenia \( -{1\over4}(m-2)^2-3 \) jak do tego doszło?
\(y=q=-{1\over4}m^2+m-4=-{1\over4}(m-2)^2-3\)
Jest ona największa dla \(m=2\) i równa \(-3\).
Nie rozumiem tutaj przekształcenia \( -{1\over4}(m-2)^2-3 \) jak do tego doszło?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Parametr 2
przejście z postaci ogólnej do kanonicznej, można "na piechotę":
\(p=\frac{-1}{2\cdot -0,25}=\frac{-1}{-0,5}=2\\
q=f(p)=-\frac{1}{4}\cdot 2^2+2-4=-1-2=-3\\
f(m)=a(m-p)^2+q\\
f(m)=\frac{-1}{4}(m-2)^2-3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę