1. Na przedstawionym obwodzie napięcie miedzy końcami opornika R1 wynosi 4V. Jaką wartość ma napięcie między końcami opornika R2? Przyjąć R1=2 \Omega , R2=3 \Omega , R3=3 \Omega .
2.Zarówka o mocy 20W przystosowana do napięcia 200V została podłączona do napięcia 100V. Jaką posiada ona moc przy niezmienionej oporności włókna?
3. Ile wynosi napięcie zasilające grzałkę o sprawności 100% która, pobierając prąd o natężeniu 7Aw czasie 5 minut ogrzała 1kg wody o 11 stopni C? Ciepło właściwe wody wynosi 4200J/kg*K.
Mam jeszcze dodatkowe, nie jest konieczne, ale jak ktoś ma czas i chęci to może rozwiązać, też się przyda.
4*. Trakcja kolejowa zasilana jest napięciem 3000V. Maksymalna moc lokomotywy elektrycznej wynosi 4MW. Oblicz maksymalną prędkość z jaką może poruszać się pociąg o masie 160t ciągnięty przez tą lokomotywę, pracująca z maksymalną mocą, jeśli współczynnik tarcia kół o szyny wynosi 0.1.
3 zadania- prąd elektryczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
prawo Ohma dla opornika R1:
\(U=RI
I_1=\frac{U_1}{R_1}=\frac{4V}{2\Omega}=2A\)
I prawo Kirchhoffa dla węzła:
\(I_1=I_2+I_3 \ \Rightarrow \ I_2=I_1-I_3\)
oporniki R2 i R3 są połączone równolegle, więc:
\(U_2=U_3
R_2\cdot I_2=R_3 \cdot I_3
R_2(I_1-I_3)=R_3I_3
R_2I_1-R_2I_3=R_3I_3
I_3(R_2+R_3)=R_2I_1
I_3=\frac{R_2I_1}{R_2+R_3}=\frac{3\Omega \cdot 2A}{3\Omega + 3\Omega}=1A\)
\(U_3=R_3\cdot I_3=3\Omega \cdot 1A=3V
U_2=U_3=3V\)
prawo Ohma dla opornika R1:
\(U=RI
I_1=\frac{U_1}{R_1}=\frac{4V}{2\Omega}=2A\)
I prawo Kirchhoffa dla węzła:
\(I_1=I_2+I_3 \ \Rightarrow \ I_2=I_1-I_3\)
oporniki R2 i R3 są połączone równolegle, więc:
\(U_2=U_3
R_2\cdot I_2=R_3 \cdot I_3
R_2(I_1-I_3)=R_3I_3
R_2I_1-R_2I_3=R_3I_3
I_3(R_2+R_3)=R_2I_1
I_3=\frac{R_2I_1}{R_2+R_3}=\frac{3\Omega \cdot 2A}{3\Omega + 3\Omega}=1A\)
\(U_3=R_3\cdot I_3=3\Omega \cdot 1A=3V
U_2=U_3=3V\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 2.
\(P=UI
U=RI \ \Rightarrow \ I=\frac{U}{R}
P=U \cdot \frac{U}{R}=\frac{U^2}{R}\)
\(P_1=\frac{U_1^2}{R} \ \Rightarrow \ R=\frac{U_1^2}{P_1}
P_2=\frac{U_2^2}{R} \ \Rightarrow \ R=\frac{U_2^2}{P_2}\)
\(\frac{U_1^2}{P_1}=\frac{U_2^2}{P_2}
P_2=\frac{P_1 \cdot U_2^2}{U_1^2}
P_2= P_1 \cdot (\frac{U_2}{U_1})^2
P_2= 20W \cdot (\frac{100V}{200V})^2=5W\)
\(P=UI
U=RI \ \Rightarrow \ I=\frac{U}{R}
P=U \cdot \frac{U}{R}=\frac{U^2}{R}\)
\(P_1=\frac{U_1^2}{R} \ \Rightarrow \ R=\frac{U_1^2}{P_1}
P_2=\frac{U_2^2}{R} \ \Rightarrow \ R=\frac{U_2^2}{P_2}\)
\(\frac{U_1^2}{P_1}=\frac{U_2^2}{P_2}
P_2=\frac{P_1 \cdot U_2^2}{U_1^2}
P_2= P_1 \cdot (\frac{U_2}{U_1})^2
P_2= 20W \cdot (\frac{100V}{200V})^2=5W\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 4.
przyjmuję, że sprawność wynosi 100%
\(\eta=\frac{W_{uz}}{W_{el}}
\eta=1
W_{uz}=W_{el}\)
obliczenia dla pracy użytkowej:
\(v=const \ \Rightarrow \ F_c=T
F_c=F_n \cdot \mu=\mu mg
W_{uz}=F_c \cdot s \cdot \cos \alpha
W_{uz}=\mu mg \cdot vt \cdot \cos 0^{\circ}=\mu mgvt\)
\(W_{uz}=W_{el}
\mu mgvt=UIt
v=\frac{UIt}{\mu mgt}=\frac{UI}{\mu mg}=\frac{P}{\mu mg}\)
przyjmuję, że sprawność wynosi 100%
\(\eta=\frac{W_{uz}}{W_{el}}
\eta=1
W_{uz}=W_{el}\)
obliczenia dla pracy użytkowej:
\(v=const \ \Rightarrow \ F_c=T
F_c=F_n \cdot \mu=\mu mg
W_{uz}=F_c \cdot s \cdot \cos \alpha
W_{uz}=\mu mg \cdot vt \cdot \cos 0^{\circ}=\mu mgvt\)
\(W_{uz}=W_{el}
\mu mgvt=UIt
v=\frac{UIt}{\mu mgt}=\frac{UI}{\mu mg}=\frac{P}{\mu mg}\)