nierówność wykładnicza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 139
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 588 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

nierówność wykładnicza

Post autor: anilewe_MM »

\(6^{2x+4}-3^{3x}\cdot2^{x+8}>0\)
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2022, 20:54 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \cdot
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: nierówność wykładnicza

Post autor: eresh »

anilewe_MM pisze: 17 wrz 2022, 17:08 \(6^{2x+4}-3^{3x}*2^{x+8}>0\)
\(36^{x+2}-27^x\cdot 2^x\cdot 2^8>0\\
36^{x}\cdot 36^2-54^x\cdot 2^8>0\\
(\frac{36}{54})^x\cdot 36^2-2^8>0\\
(\frac{2}{3})^x\cdot 36^2>2^8\\
(\frac{2}{3})^x\cdot 36^2>16^2\\
(\frac{2}{3})^x> (\frac{4}{9})^2\\
(\frac{2}{3})^x>(\frac{2}{3})^4\\
x<4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ