równanie wykładnicze

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 597 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

równanie wykładnicze

Post autor: anilewe_MM »

\(5^{x+2}\cdot7^{2x+4}=21^{x+2}\)
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2022, 20:54 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \cdot
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: równanie wykładnicze

Post autor: eresh »

anilewe_MM pisze: 17 wrz 2022, 17:03 \(5^{x+2}*7^{2x+4}=21^{x+2}\)
\(5^{x+2}\cdot 49^{x+2}=21^{x+2}\\
245^{x+2}=21^{x+2}\\
(\frac{245}{21})^{x+2}=1\\
(\frac{245}{21})^{x+2}=(\frac{245}{21})^0\\
x+2=0\\
x=-2
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ