powierzchnia 4 okręgów powierzchnia = powierzchnia kuli

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
koinabeda

powierzchnia 4 okręgów powierzchnia = powierzchnia kuli

Post autor: koinabeda »

Zgodnie z równaniem powierzchni kuli \(= 4\pi r^2\). Okrąg ma powierzchnię \(\pi r^2\). Powierzchnia kuli wykonanej z tego samego promienia jest równa 4x powierzchni koła. Więc moje pytanie...

Czy mapę sferycznych współrzędnych Ziemi można dokładnie przełożyć na 4 koła?
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2022, 10:11 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2988
Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1306 razy
Płeć:

Re: powierzchnia 4 okręgów powierzchnia = powierzchnia kuli

Post autor: kerajs »

koinabeda pisze: 16 wrz 2022, 07:43

Czy mapę sferycznych współrzędnych Ziemi można dokładnie przełożyć na 4 koła?
A co to jest mapa ''sferycznych współrzędnych Ziemi'' ?