Sumy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matmabee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 08 wrz 2022, 09:32
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Sumy

Post autor: matmabee »

Wyznacz n, dla której spełniona jest równość
a) \(5+6+...+10=1+2+...+n\)
b) \(6+7+...+16=1+2+...+n\)
c) \(7+8+...+21=1+2+...+n\)
d) \(10+11+...+45=1+2+...+n\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2022, 10:56 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: Suma arytm

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 15 wrz 2022, 09:27 Wyznacz n, dla którejj spełniona jest równość
a) 5+6+...+10=1+2+...+n
\(\frac{5+10}{2}\cdot 6=\frac{1+n}{2}\cdot n\\
45=\frac{n^2+n}{2}\\
n^2+n-90=0\\
n=9\;\;\;\vee\;\;n=-10\notin\mathbb{N}\)

Odpowiedź: \(n=9\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: Suma arytm

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 15 wrz 2022, 09:27 Wyznacz n, dla którejj spełniona jest równość

b) 6+7+...+16=5=1+2+...+n
zapis do poprawy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: Suma arytm

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 15 wrz 2022, 09:27 Wyznacz n, dla którejj spełniona jest równość

c) 7+8+...+21=1+2+...+n
\(\frac{7+21}{2}\cdot 15=\frac{1+n}{2}\cdot n\\
420=n^2+n\\
n^2+n-420=0\\
n=20\;\;\;\vee\;\;\;n=-21\notin\mathbb{N}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: Suma arytm

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 15 wrz 2022, 09:27 Wyznacz n, dla którejj spełniona jest równość

d) 10+11+...+45=1+2+...+n
\(\frac{10+45}{2}\cdot 36=\frac{1+n}{2}\cdot n\\
1980=n^2+n\\
n^2+n-1980=0\\
n=44\;\;\;\vee\;\;\;n=-45\notin\mathbb{N}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
matmabee
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 08 wrz 2022, 09:32
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Suma arytm

Post autor: matmabee »

b) 6+7+...+15=1+2+...+n
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: Suma arytm

Post autor: eresh »

matmabee pisze: 15 wrz 2022, 09:37 b) 6+7+...+15=1+2+...+n
\(\frac{6+15}{2}\cdot 10=\frac{1+n}{2}\cdot n\\
210=n^2+n\\
n^2+n-210=0\\
n=14\;\;\;n=-15\notin\mathbb{N}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ