całki - wartość c - konsultacja

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

całki - wartość c - konsultacja

Post autor: Lothar »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań: wyznaczyć wartość \(c\)

1. \(f(x)=0.4x−0.8\) . Dolna granica całki to \(0,4\) a górna to \(C\).

2. \(\int\limits_4^c(2x−3)dx=1\)
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2022, 09:28 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3536
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: całki - wartość c - konsultacja

Post autor: Jerry »

Lothar pisze: 10 wrz 2022, 08:47 2. ∫(2x−3)dx=1 Dolna granica całki to 4 a górna to C.
Ponieważ
\(\int\limits_4^c(2x-3)dx=x^2-3x\big|_4^c=c^2-3c-4\)
to
\(\int\limits_4^c(2x-3)dx=1\iff ( c^2-3c-5=0\wedge c>4)\)
\(c=\frac{3+\sqrt{29}}{2}\)
Lothar pisze: 10 wrz 2022, 08:47 1. f(x)=0.4x−0.8 . Dolna granica całki to 0,4 a górna to C.
Treść wygląda na niekompletną...

Pozdrawiam
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

Re: całki - wartość c - konsultacja

Post autor: Lothar »

dziękuję
pozdrawiam
ODPOWIEDZ