Moglby ktos pomoc przy sprawdzaniu poprawnosci zadania.
Pchana (ruchem jednostajnym prostoliniowym) jest komoda o masie m=80kg z sila F skierowana 30stopni do podloza, wspolczynni tarcxia wynosi 0.4.
oblicz prace wykonana przez pchajacego po przepchaniu 2metrow.
Pomoglby ktos, najlepiej wytlumaczyc.
Zadanie dynamika proste. czy dobrze zrobione
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 372
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: Zadanie dynamika proste. czy dobrze zrobione
Nie ma co sprawdzać, bo nie podałeś swojego rozwiązania.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie dynamika proste. czy dobrze zrobione
Na forum do zapisywanie wzorów używamy LaTeX'a.
Skoro ruch ma być jednostajny, to \(F_w = 0\)
zatem składowe sił (iksowe) wzdłuż kierunku przesuwania muszą się równoważyć
składowe pionowe (igrekowe) zawsze są równe, bo podłoga się nie ugina
\(T = F_x\)
wyliczamy składowe siły F:
\(F_x = F\cos\alpha \) , \(F_y =F\sin\alpha\)
i podstawiamy pod siłę tarcia: \(T = \mu (F_g +F_y)\)
do obliczenia pracy \(W = \vec{F}\cdot \vec{\Delta r} = F\cdot s \cdot \cos\alpha\)
potrzebujemy z tej równości wyznaczyć siłę \(F = \frac{\mu mg}{\cos\alpha -\mu \sin\alpha}\)
Skoro ruch ma być jednostajny, to \(F_w = 0\)
zatem składowe sił (iksowe) wzdłuż kierunku przesuwania muszą się równoważyć
składowe pionowe (igrekowe) zawsze są równe, bo podłoga się nie ugina
\(T = F_x\)
wyliczamy składowe siły F:
\(F_x = F\cos\alpha \) , \(F_y =F\sin\alpha\)
i podstawiamy pod siłę tarcia: \(T = \mu (F_g +F_y)\)
do obliczenia pracy \(W = \vec{F}\cdot \vec{\Delta r} = F\cdot s \cdot \cos\alpha\)
potrzebujemy z tej równości wyznaczyć siłę \(F = \frac{\mu mg}{\cos\alpha -\mu \sin\alpha}\)
Spoiler
\(W \approx 832\ J\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl