wynik całkowania 1/2 pierwiastek z x

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

wynik całkowania 1/2 pierwiastek z x

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Mam pytanie, bo chce się dowiedzieć kiedy całka jest równa \(\frac{1}{2 \sqrt{x}}\). To znaczy co muszę wpisać pod całke żeby otrzymać
\(
\int dx = \frac{1}{2\sqrt{x}}
\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3531
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: wynik całkowania 1/2 pierwiastek z x

Post autor: Jerry »

\(\int f(x)dx={1\over2\sqrt x}+C\iff f(x)=\left({1\over2\sqrt x}+C\right)'=-{1\over4}x^{-{3\over2}}=\frac{-1}{4x\sqrt x}\)

Pozdrawiam
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Re: wynik całkowania 1/2 pierwiastek z x

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Wiem że żeby otrzymać z pochodnej \(\frac{1}{2 \sqrt{x}}\) to funkcja pierwotna do tego to jest \(\sqrt{x}\) to znakiem tego że jak wstawię \( \int \sqrt{x} = \frac{1}{2 \sqrt{x}}\). To czemu jak pod całke wstawię \(\sqrt{x}\) to otrzymałem wynik \(\frac{2x\sqrt{x}}{3}\) zamiast \(\frac{1}{2\sqrt{x}}\). Dodam że ten wynik jest uzyskiwany za pomocą kalkulatora.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2022, 15:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sqrt
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: wynik całkowania 1/2 pierwiastek z x

Post autor: eresh »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 04 wrz 2022, 11:17 \( \int \sqrt{x} = \frac{1}{2 \sqrt{x}}\).
to nie jest prawda

\((\sqrt{x})'=\frac{1}{2\sqrt{x}}\)

\(\int\sqrt{x}dx=\int x^{\frac{1}{2}}=\frac{x^{\frac{3}{2}}}{\frac{3}{2}}=\frac{2}{3}x\sqrt{x}+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Re: wynik całkowania 1/2 pierwiastek z x

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

eresh pisze: 04 wrz 2022, 12:15
hutsaloviaheslav1998 pisze: 04 wrz 2022, 11:17 \( \int \sqrt{x} = \frac{1}{2 \sqrt{x}}\).
to nie jest prawda

\((\sqrt{x})'=\frac{1}{2\sqrt{x}}\)

\(\int\sqrt{x}dx=\int x^{\frac{1}{2}}=\frac{x^{\frac{3}{2}}}{\frac{3}{2}}=\frac{2}{3}x\sqrt{x}+C\)
To co tam powinno być?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: wynik całkowania 1/2 pierwiastek z x

Post autor: eresh »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 04 wrz 2022, 16:28
To co tam powinno być?
gdzie?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Re: wynik całkowania 1/2 pierwiastek z x

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

dobra już nieważne. Rozwiązałem to. Czasami pojawia się amnezja i przez to mam problem nawet z czymś takim. Dzięki wszystkim za pomoc. Zamykam temat
ODPOWIEDZ