Funkcja produkcji Cobba Douglasa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

Funkcja produkcji Cobba Douglasa

Post autor: Lothar »

Dana jest funkcja produkcji \(V=1,2K^{0,3}\cdot L^{0,5}\).
Jak zmieni się produkcja, jeżeli wartość majątku trwałego spadnie z 18 do 16 mln zł, natomiast zatrudnienie zwiększy się o 5%.
Czy wynik -1,09% jest poprawny?
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2022, 11:44 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Funkcja produkcji Cobba Douglasa

Post autor: Jerry »

Lothar pisze: 01 wrz 2022, 10:57 Czy wynik -1,09% jest poprawny?
Ponieważ
\(\frac{V_2}{V_1}=\frac{1,2\cdot16^{0,3}\cdot (1,05L)^{0,5}}{1,2\cdot18^{0,3}\cdot L^{0,5}}=\left({8\over9}\right)^{0,3}\cdot1,05^{0,5}\approx 0,98911979\approx98,91\%\)
to TAK.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ