Jedno zadanko z Omegi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
StrikingBlast
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 23 gru 2021, 18:32
Płeć:

Jedno zadanko z Omegi

Post autor: StrikingBlast »

Udowodnij, że liczby \(\sqrt{3} , \sqrt{5}\) i \(\sqrt{7}\) w podanej kolejności nie mogą być wyrazami ciągu arytmetycznego.

Rozumiem, że tutaj wystarczy wykorzystać związek między sąsiednimi wyrazami ciągu arytmetycznego? Wtedy byśmy mieli równanie sprzeczne i dowód wykonany?
Pytam dlatego, że w odpowiedziach jest bardziej rozbudowana formuła, którą tutaj udostępnie, ale nie rozumiem jej trochę.

Odpowiedź: Obrazek

Ostatnio zmieniony 01 wrz 2022, 10:11 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Jedno zadanko z Omegi

Post autor: Jerry »

StrikingBlast pisze: 31 sie 2022, 23:48 ... tutaj wystarczy wykorzystać związek między sąsiednimi wyrazami ciągu arytmetycznego?
Dlaczego sąsiednimi?
W ciągu \((\color{red}{1},2,\color{red}{3},4,5,\color{red}{6},\ldots)\) wyróżnione wyrazy są wyrazami ciągu arytmetycznego :idea:

Pozdrawiam
PS. Mylącym może być "w podanej kolejności", ale to nie oznacza dla autora "kolejnymi"
ODPOWIEDZ