Cześć wszystkim,
Jeśli mam dany prostokątny obszar (77 "x 136") i daną długość sznurka (600 "). Jak mam obliczyć liczbę razy i pod jakim kątem ten sznur może podróżować tam i z powrotem w przestrzeni w wzór zygzakowaty? W szczególności zaczyna się w prawym dolnym rogu i kończy w lewym dolnym rogu.
Minęło trochę czasu, odkąd zajmowałem się formułami i naprawdę szukam wskazówek we właściwym kierunku, od czego zacząć.
Jeśli pytanie jest niejasne, zamieszczę w komentarzach link do przykładu.
Dzięki za każdą radę!
ile zygzaków może pomieścić dany obszar?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2992
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1307 razy
- Płeć:
Re: ile zygzaków może pomieścić dany obszar?
Oczywiście, że opis problemu jest niejasny.
Przykładowe rozwiązanie:
Jeśli ''dolnym'' bokiem jest 77, kat padania jest taki sam jak odbicia oraz jest tylko jedno odbicie od ''górnego'' boku to ilość potrzebnego sznurka dla 2n+1 odbić wynosi:
\(d=(2n+1) \sqrt{( \frac{2 \cdot 136}{2n+1} )^2+77^2} \)
Przykładowe rozwiązanie:
Jeśli ''dolnym'' bokiem jest 77, kat padania jest taki sam jak odbicia oraz jest tylko jedno odbicie od ''górnego'' boku to ilość potrzebnego sznurka dla 2n+1 odbić wynosi:
\(d=(2n+1) \sqrt{( \frac{2 \cdot 136}{2n+1} )^2+77^2} \)