Okrąg - odległość min. od prostej (płaszczyzny) .

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
p1000
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 sie 2022, 23:07
Płeć:

Okrąg - odległość min. od prostej (płaszczyzny) .

Post autor: p1000 »

Witam,
Dzień dobry wszystkim.
Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania (bardziej problem niż zadanie).
Na dwóch iglicach (podporach) o wys. h1 opiera się okrąg o promieniu R
Podpory są na prostopadłej płaszczyźnie (lub prostej) w odległości od siebie równej D.
Obliczyć minimalną odległość (punktu) okręgu od płaszczyzny miedzy podporami- to w sumie wiem jak obliczyć.
Teraz trudniej :
Obliczyć o ile wzrośnie minimalna odległość okręgu od płaszczyzny i o ile przesunie się ten punkt w kierunku niższej podpory jeżeli jedną z podpór podniesiemy o wartość A
R, X, D , A, h1 - dane
np.
R = 60
D = 30
2 x h1 = 6
A = 2
To bardziej problem który dostałem do rozwiązania ale wymiękam :) - takie np. koło rowerowe stojące na dwóch koziołkach gdzie jeden z nich trochę podwyższamy o A.
Pozdrawiam
P1000
ODPOWIEDZ