Znajdź sumę szeregu potęgowego

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klefix
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 sie 2022, 23:28
Płeć:

Znajdź sumę szeregu potęgowego

Post autor: Klefix »

\(\sum\limits^\infty _{n=1} \frac{x^n3^n}{n+1}\)
Ostatnio zmieniony 20 sie 2022, 10:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \limits
maxkor
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
Podziękowania: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Znajdź sumę szeregu potęgowego

Post autor: maxkor »

\(x\sum_1^\infty {{x^n}\over {n+1}}=\sum_1^\infty {{x^{n+1}}\over {n+1}}=\sum_2^\infty {{x^n}\over n}=-\ln(1-x)-x \implies \sum_1^\infty {{x^n}\over {n+1}}={{-\ln(1-x)}\over x}-1 \implies\sum_1^\infty {{(3x)^n}\over {n+1}}={{-\ln(1-3x)}\over {3x}}-1\)
ODPOWIEDZ