Prosze o rozwiazanie tego zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- nijak
- Czasem tu bywam
- Posty: 121
- Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
- Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 31 razy
- Płeć:
Prosze o rozwiazanie tego zadania
Witraż o obwodzie \(7\) m, składa się z prostokąta I półkola o promieniu \(r\). Przedstaw pole powierzchni \(S\) witrażu jako funkcję promienia \(r\) (przyjmij ze \(\pi \approx 3\) ) narysuj wykres funkcji \(S\).
Ostatnio zmieniony 16 sie 2022, 21:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając .
\(e^{i\pi}+1=0\)
\(e^{i\pi}+1=0\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Prosze o rozwiazanie tego zadania
Niech wysokość części prostokątnej ma \(h\) m. Wtedy
- \(\begin{cases}L_F={1\over2}\cdot2\pi r+2h+2r\approx 5r+2h\\ L_F=7\end{cases}\So h\approx {7-5r\over2}>0\)
- \(S_F(r)={1\over2}\cdot\pi r^2+2r\cdot h\approx-{7\over2}r^2+7r\wedge r\in\left(0;{7\over5}\right)\)