Kombinatoryka - zadanie ile jest liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
imsaz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 01 gru 2020, 14:28
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Kombinatoryka - zadanie ile jest liczb

Post autor: imsaz »

ZADANIE: Ile jest liczb ośmiocyfrowych w zapisie których nie występuje zero, natomiast występują co najmniej dwie dwójki i występują co najmniej trzy trójki.

ROZWIĄZANIE:
Zadanie podzieliłem na 10 przypadków:
1 ) Mamy 2 dwójki, 3 trójki oraz 3 inne liczby: \({8 \choose 2} \cdot {6 \choose 3} \cdot 7^3 = 192 080\)

2 ) Mamy 5 dwójek i 3 trójki: \({8 \choose 5} \cdot {3 \choose 3} = 56\)

3 ) Mamy 2 dwójki i 6 trójek: \({8 \choose 2} \cdot {6 \choose 6} = 28\)

4 ) Mamy 4 dwójki i 4 trójki: \({8 \choose 4} \cdot {4 \choose 4} = 70\)

5 ) Mamy 4 dwójki, 3 trójki i 1 inną liczbę: \({8 \choose 4} \cdot {4 \choose 3} \cdot 7 = 1960\)

6 ) Mamy 3 dwójki i 5 trójek: \({8 \choose 3} \cdot {5 \choose 5} = 56\)

7 ) Mamy 2 dwójki, 5 trójek i 1 inną liczbę: \({8 \choose 2} \cdot {6 \choose 5} \cdot 7 = 1176\)

8 ) Mamy 2 dwójki, 4 trójki i 2 inne liczby: \({8 \choose 2} \cdot {6 \choose 4} \cdot 7^2 = 20580\)

9 ) Mamy 3 dwójki, 3 trójki i 2 inne liczby: \({8 \choose 3} \cdot {5 \choose 3} \cdot 7^2 = 27440\)

10 ) Mamy 3 dwójki, 4 trójki i 1 inną liczbę: \({8 \choose 3} \cdot {5 \choose 4} \cdot 7 = 1960\)

Przez inną liczbę rozumiem liczby należące do zbioru: \( \left\{1,4,5,6,7,8,9 \right\} \)

W sumie otrzymujemy: 245406 liczb.
ODPOWIEDŹ JAKA POWINNA BYĆ TO: 247240 liczb.

Proszę o pomoc, czy jest to mój błąd czy błąd w odpowiedziach CKE.
Z góry dziękuję :wink:
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Kombinatoryka - zadanie ile jest liczb

Post autor: Jerry »

Nie znalazłem w Twoim rozwiązaniu błędu!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ