funkcje

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kkasiaa188
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 15 sty 2009, 17:43

funkcje

Post autor: kkasiaa188 »

Zad...dana jest funkcja f okreslona wzorem f(x)=|x+6|-2|x|+|x+3| x nalezy (-6,0)
a)zapisz wzor tej funkcji bez uzycia symbolu wartosci bezwzglednej
b) narysuj wykres funkcji

c)podaj wzor wartosci funkcji
mmia7
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2009, 11:53

Post autor: mmia7 »

Jak na mój gust to po prostu opuszczasz te znaki wartości bezwzglednej, ale moge sie mylic ;)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

a)
1)\(x\in (-6,-3)\)
f(x)=x+6+2x-x-3
f(x)=2x-3

2)\(x\in (-3,0)\)
f(x)=x+6+2x+x+3
f(x)=4x+9

c)f(-6)=-15
f(-3)=-9

f(-3)=3
f(0)=9

zbiór wartości[Y]
odp: \(Y\in (-15,-9) \cup (3,9)\)


tylko czy moje myślenie jest dobre?
i czy zrozumiałe?
ODPOWIEDZ