Wyznacz zbiory \( A \cup B, A \cap B, A-B, B-A \)
Niech:
\( A =\{ x: x \in \rr \wedge | \frac{2x-5}{x+1} | \le 2 \}\)
\( B =\{ x: x \in \rr \wedge \frac{|2-x|}{x+3} \le x-2\}\)
Wyznacz zbiory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Wyznacz zbiory
\(A =\{ x \in \rr ; | \frac{2x-5}{x+1} | \le 2 \}=\{x\in\rr; x\ne-1\wedge |2x-5|^2\ge|2x+2|^2\}=\left[{3\over4};+\infty\right)\)
\(B =\{ x \in \rr ; \frac{|2-x|}{x+3} \le x-2\}\)
\(B =\{ x \in \rr ; \frac{|2-x|}{x+3} \le x-2\}\)
- \((x<2\wedge x\ne-3)\So \frac{1}{x+3} \le -1 \\
x\in[-4;-3)\) - \(x=2\So 0\le0\\ x=2\)
- \(x>2\So \frac{1}{x+3} \le 1\\ x>2 \)
- \( A \cup B=[-4;-3)\cup\left[{3\over4};+\infty\right)\)
- \(A \cap B=[2;+\infty)\)
- \(A\setminus B=\left[{3\over4};2\right)\)
- \(B\setminus A=[-4;-3)\)