Oblicz dziedzinę funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz dziedzinę funkcji

Post autor: avleyi »

Oblicz dziedzinę funkcji:
a) \( f(x) = \sqrt{ \frac{3}{x-3} + \frac{x+4}{x} } \)
b) \( f(x) = \sqrt{ \frac{|2x-1|}{x+3} - |1-2x|}\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Oblicz dziedzinę funkcji

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 09 sie 2022, 11:49 Oblicz dziedzinę funkcji:
a) \( f(x) = \sqrt{ \frac{3}{x-3} + \frac{x+4}{x} } \)
\(D=\{x\in\rr; x-3\ne0\wedge x\ne0\wedge \frac{3}{x-3} + \frac{x+4}{x}\ge0\}=\\ \qquad= \{x\in\rr; x\ne3\wedge x\ne0\wedge (x+6)(x-2)x(x-3)\ge0\}=\\ \qquad=(-\infty;-6]\cup(0;2]\cup(3;+\infty)\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Oblicz dziedzinę funkcji

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 09 sie 2022, 11:49 Oblicz dziedzinę funkcji:
b) \( f(x) = \sqrt{ \frac{|2x-1|}{x+3} - |1-2x|}\)
Ponieważ \(|1-2x|=|2x-1|\), to
\(y=f(x)= \sqrt{ |2x-1|\cdot(\frac{1}{x+3} - 1)}=\sqrt{ |2x-1|\cdot\frac{-x-2}{x+3} }=(-3;-2]\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ