Pochodna, ekstrema

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fafa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 02 wrz 2021, 19:19
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Pochodna, ekstrema

Post autor: fafa »

Podaj punkty, w których funkcja\( f(x)=-|x| \) osiąga ekstrema. Określ, czy są to maksima, czy minima. Czy istnieje styczna do wykresu w tych punktach? Czy istnieje pochodna funkcji w tych punktach?
Jeżeli narysujemy sobie wykres funkcji f, to możemy zauważyć, że ekstremum lokalne przypada dla \(x_0=0\) i jest to maksimum. Aby odpowiedzieć czy istnieje styczna do wykresu funkcji musimy odpowiedzieć na pytanie czy istnieje pochodna funkcji f w punkcie \(x_0=0\), zatem
\(f'(x)=f' (-|x|)= \begin{cases} \ f'( -x)& \text{dla} &x \ge 0\\\ f'( x)& \text{dla}&x<0\end{cases}= \begin{cases} \ -1& \text{dla}& x \ge 0\\\ 1& \text{dla}&x<0\end{cases}\).
Zatem otrzymałem, że pochodna funkcji, a zatem i granica funkcji w punkcie nie jest taka sama, zatem nie istnieje pochodna funkcji f w punkcie \(x_0=0\). Skoro nie istnieje pochodna funkcji w punkcie, to nie ma również stycznej do wykresu funkcji. Czy takie rozumowanie jest poprawne? Czy tak może wyglądać rozwiązanie tego zadania?
Ostatnio zmieniony 16 lip 2022, 20:08 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: w środowisku {cases} & formatuje odstępy; \text{dla}
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Pochodna, ekstrema

Post autor: Jerry »

fafa pisze: 16 lip 2022, 18:34 Czy takie rozumowanie jest poprawne?
Wg mnie - tak!
fafa pisze: 16 lip 2022, 18:34 Czy tak może wyglądać rozwiązanie tego zadania?
Wg mnie - są błędy formalnie i rzeczowe! Powinno być:
\(f'(x)= \begin{cases} ( -x)'& \text{dla} &x \color{red}{>} 0\\ ( x)'& \text{dla}&x<0\end{cases}= \begin{cases} -1& \text{dla}& x \color{red}{>}0\\ 1& \text{dla}&x<0\end{cases}\).
I \(f'(0)=\) nie istnieje (jak napisałeś), bo pomimo ciągłości \(f\) zachodzi \(\Lim_{x\to0^-}f'(x)\ne\Lim_{x\to0^+}f'(x)\).
i dalej OK.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ