Praca wyjścia elektronu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Erasistratos
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 lip 2022, 13:23
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Praca wyjścia elektronu

Post autor: Erasistratos »

Cześć,

potrzebuje pomocy w rozwiązaniu zadania na egzamin inż.
Jestem prawie pewny, że zadanie zawiera błąd.

Treść:
Elektrony przestają być wybijane, gdy metal jest oświetlany światłem o długości fali większej
niż 6,2 μm. (stała Plancka h=6.62 10^-34Js, c - prędkość światła =3*10^8 m/s, 1 eV = 1.6 10^-19 J).
Praca wyjścia elektronów z tego metalu wynosi ok.:

A. 0,5 eV
B. 1 eV
C. 2 eV
D. 3 eV

Policzyłem i myślę, że powinna być odpowiedź 2 eV ALE tylko przy założeniu, że podano błędną wartość długości fali. Czy mój tok myślenia jest dobry? HELP.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Praca wyjścia elektronu

Post autor: korki_fizyka »

Dla \(\lambda = 0,62\ \mu m = 620\ nm\) praca wyjścia wynosi \(2,0 \ eV\)
to i tak bardzo duża długość fali jak na metale.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ