1) \(91x+221y=3\)
2) \(91x+221y=143\)
Rozwiaż w liczbach całkowitych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 139
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 588 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: Rozwiaż w liczbach całkowitych
Zauważ, że \(NWD(91,221)=13>1\)
1) \(91x+221y=3\quad |:13\\
7x+17y={3\over13}\)
zatem dla \(x,y\in\zz\) mamy \((x,y)\in\emptyset\)
2) \(91x+221y=143\quad|:13\\
7x+17y=11\\
y=\dfrac{11-7x}{17}\)
Pora na tablicowanie (ułamki niemile widziane!)...
\(\begin{array}{c|c|c|c|c|c|c|}x &-13 &4&21&38&\ldots&4+17m\\ \hline
y &6&-1&-8&-15&\ldots&-1-7m\end{array}\wedge m\in\zz\)
Pozdrawiam
1) \(91x+221y=3\quad |:13\\
7x+17y={3\over13}\)
zatem dla \(x,y\in\zz\) mamy \((x,y)\in\emptyset\)
2) \(91x+221y=143\quad|:13\\
7x+17y=11\\
y=\dfrac{11-7x}{17}\)
Pora na tablicowanie (ułamki niemile widziane!)...
\(\begin{array}{c|c|c|c|c|c|c|}x &-13 &4&21&38&\ldots&4+17m\\ \hline
y &6&-1&-8&-15&\ldots&-1-7m\end{array}\wedge m\in\zz\)
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 139
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 588 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: Rozwiaż w liczbach całkowitych
Nie, ważne jest, żeby współczynniki przy \(x,y\) nie miały wspólnego podzielnika większego od jeden!
Jeśli
\[NWD(|a|,|b|)=1,\, a,b,c\in\zz\]
to równanie
\[ax+by=c\]
ma niepusty zbiór rozwiązań w liczbach całkowitych!
Pozdrawiam
Jeśli
\[NWD(|a|,|b|)=1,\, a,b,c\in\zz\]
to równanie
\[ax+by=c\]
ma niepusty zbiór rozwiązań w liczbach całkowitych!
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 139
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 588 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: