Pytanie o nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
merakogie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 lip 2022, 12:33
Płeć:

Pytanie o nierówności

Post autor: merakogie »

Jeśli pracuję z liczbami rzeczywistymi, czy zawsze jest prawdą, że:

\(h< \frac{x}{2} \) i \(k< \frac{x}{2}\) razem implikują \(h+k<x\) ?

Wiem, że to powinno wydawać się oczywiste, ale moje umiejętności rozumowania nierówności są [cenzura]. Nie mam do tego wyczucia.

Dziękuję!
Ostatnio zmieniony 07 lip 2022, 15:20 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Pytanie o nierówności

Post autor: radagast »

merakogie pisze: 07 lip 2022, 13:18 Jeśli pracuję z liczbami rzeczywistymi, czy zawsze jest prawdą, że:

\(h< \frac{x}{2} \) i \(k< \frac{x}{2}\) razem implikują \(h+k<x\) ?
Tak.
ODPOWIEDZ