Wyrażenie iloczynowe

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iwona80
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 kwie 2010, 18:16

Wyrażenie iloczynowe

Post autor: iwona80 »

Wyrażenie \(x^3+x^2-4x-4\) przedstaw w postaci iloczynowej.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(x^3+x^2-4x-4=x^2(x+1)-4(x+1)=(x+1)(x^2-4)=(x+1)(x+2)(x-2)\)
ODPOWIEDZ