równanie z niewiadomą b i c

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paluszek-19
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56

równanie z niewiadomą b i c

Post autor: paluszek-19 »

Dane jest równanie \(x^2 + bx + c = 0\) z niewiadomą x. Wyznacz wartości b oraz c tak, by były one rozwiązaniami danego równania.
Wyszło mi b = 1 i c = - 2. Czy dobrze?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ