Centralne twierdzenie graniczne dla sum.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Centralne twierdzenie graniczne dla sum.

Post autor: gr4vity »

Dysponuje takim wzorem CTG dla sum:
\(P( \frac{X_1+...+X_n-n \cdot EX}{\sigma \cdot \sqrt{n} } \le t )\) i następnie to jest równe dystrybuancie od ustandaryzowanego \(t\).
Moje pytanie:
1) Czy mając takie zadanie: Rzucamy 1000 razy kostką, oblicz że suma będzie mniejsza od 3140 możemy zrobić po prostu liczyć z tego wzoru? Czy ten wzór jest tak samo poprawny dla nieostrej nierówności?
Zastanawiam się jak zrobić takie zadanie w związku z powyższym pytaniem:
Oblicz prawdopodobieństwo że wynik bedzie \(> 3475\) i \( < 3525\).
ODPOWIEDZ