Mam więc praktyczne pytanie i myślę, że mogę się pomylić.
Powiedzmy, że złożyłem podanie o pracę.
Przeszedłem do ostatniego etapu, w którym jest 9 kandydatów (w tym ja).
Z jednej strony prawdopodobieństwo zaliczenia rozmowy kwalifikacyjnej i ostatniego etapu wynosi 50% - albo zdałem, albo nie.
Ale z drugiej strony jest 9 kandydatów, więc prawdopodobieństwo otrzymania pracy wynosi 1/9.
Jakie byłoby prawdziwe prawdopodobieństwo?
Witam! Jakie jest prawdziwe prawdopodobieństwo odpowiedzi na to pytanie?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: Witam! Jakie jest prawdziwe prawdopodobieństwo odpowiedzi na to pytanie?
Podzielmy to doświadczenie probabilistyczne na etapy:
\[p(Z)=\sum\limits_{k=0}^8{1\over2}\cdot\dfrac{{8\choose k}}{2^8}\cdot {1\over k+1}=\ldots\]
Pozdrawiam
- Twoja rozmowa kwalifikacyjna: \(p(S_T)={1\over2}\)
- Rozmowy kwalifikacyjne konkurentów: \(p(S_8=k)={8\choose k}\cdot \left({1\over2}\right)^k\cdot\left({1\over2}\right)^{8-k}=\dfrac{{8\choose k}}{2^8}\), gdzie \(k=0,1,\ldots,8\) oznacza liczbę konkurentów przy podejmowaniu decyzji o zatrudnieniu (ze schematu Bernoulli'ego)
- Twoje zatrudnienie przy \(k\) konkurentach: \(p(Z_k)={1\over k+1}\)
\[p(Z)=\sum\limits_{k=0}^8{1\over2}\cdot\dfrac{{8\choose k}}{2^8}\cdot {1\over k+1}=\ldots\]
Pozdrawiam