Pomoc w zadaniu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 95 razy

Pomoc w zadaniu

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Śledze rozwiązanie zadania
40 litrów pod ciśnieniem 0.1 MPa ogrzano izochorycznie tak że ciśnienie wzrosło 2x. Ile ciepła dostarczono?
i pewne aspekty tego zadania są dla mnie niejasne, a chciałbym je zrozumieć bo potrzebne mi to na kolokwium, a fizykiem nie jestem. Najpierw napisze rozwiązanie, a potem powiem co jest nie jasne.
Rozwiązanie:
\(
pV = nRT
\\
\frac{p}{T} = \frac{nRT}{V}
\\
\frac{P_0}{T_0} = \frac{P_1}{T_1}
\\
\Delta V = nc_v \Delta T = Q -> Q = nc_v \Delta T = n \cdot \frac{5}{2} \cdot RT_0 = \frac{5}{2} P_0 V_0 =\\ = \frac{5}{2} \cdot 0.1MPa \cdot 40 dm^3 = \frac{5}{2} \cdot 10^-6 Pa \cdot 40 \cdot 10^-3 m^3 = 1000J
\)

I teraz co mnie zastanawia
1)\( \frac{P_0}{T_0} = \frac{P_1}{T_1} \) co to oznacza
2)\(\Delta V = nc_v \Delta T\) i to z tego wzoru \(c_v\)
3)I to \( \frac{5}{2} \) skąd się to wzieło.
Dzięki
Ostatnio zmieniony 22 cze 2022, 21:48 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \\ - nowa linia
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Pomoc w zadaniu

Post autor: maria19 »

1. prawo Charlesa.
2. V = constans wiec \(\Delta V =0\)
3. pewnie gaz jest dwuatomowy
4. Proponuje żebyś zajrzał w końcu do jakiegos podrecznika ze szkoły średniej.
Franeczek798
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 31 mar 2022, 15:04
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Pomoc w zadaniu

Post autor: Franeczek798 »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 22 cze 2022, 20:24 Śledze rozwiązanie zadania
40 litrów pod ciśnieniem 0.1 MPa ogrzano izochorycznie tak że ciśnienie wzrosło 2x. Ile ciepła dostarczono?
i pewne aspekty tego zadania są dla mnie niejasne, a chciałbym je zrozumieć bo potrzebne mi to na kolokwium, a fizykiem nie jestem. Najpierw napisze rozwiązanie, a potem powiem co jest nie jasne.
Rozwiązanie:
\(
pV = nRT
\\
\frac{p}{T} = \frac{nRT}{V}
\\
\frac{P_0}{T_0} = \frac{P_1}{T_1}
\\
\Delta V = nc_v \Delta T = Q -> Q = nc_v \Delta T = n \cdot \frac{5}{2} \cdot RT_0 = \frac{5}{2} P_0 V_0 =\\ = \frac{5}{2} \cdot 0.1MPa \cdot 40 dm^3 = \frac{5}{2} \cdot 10^-6 Pa \cdot 40 \cdot 10^-3 m^3 = 1000J
\)

I teraz co mnie zastanawia
1)\( \frac{P_0}{T_0} = \frac{P_1}{T_1} \) co to oznacza
2)\(\Delta V = nc_v \Delta T\) i to z tego wzoru \(c_v\)
3)I to \( \frac{5}{2} \) skąd się to wzieło.
Dzięki

Rozumiem, że jesteś na pierwszym roku studiów ? jeśli tak, to czy mieliście może taki kurs uzupełniający na początku studiów, który był refundowany ze środków UE ? Ja przynajmniej coś takiego miałem. Pamiętam, że dostałem podręcznik z matematyki i z fizyki również, do tego też miałem zbiór zadań, gdzie wszystko było bardzo dobrze wyjaśnione. Te książki niestety zostawiłem na mieszkaniu u rodziców. Tak jak powiedziała maria19, poczytaj z książki ze szkoły średniej.
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 95 razy

Re: Pomoc w zadaniu

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Przepraszam. Zapomniałem dodać że chodzi o 40 l wodoru
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 95 razy

Re: Pomoc w zadaniu

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »


Rozumiem, że jesteś na pierwszym roku studiów ? jeśli tak, to czy mieliście może taki kurs uzupełniający na początku studiów, który był refundowany ze środków UE ? Ja przynajmniej coś takiego miałem. Pamiętam, że dostałem podręcznik z matematyki i z fizyki również, do tego też miałem zbiór zadań, gdzie wszystko było bardzo dobrze wyjaśnione. Te książki niestety zostawiłem na mieszkaniu u rodziców. Tak jak powiedziała maria19, poczytaj z książki ze szkoły średniej.
Odpowiadając na twoje pytanie to nie, nie miałem takiego kursu. I chyba faktycznie muszę zacząć zaglądać do książek
Franeczek798
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 31 mar 2022, 15:04
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Pomoc w zadaniu

Post autor: Franeczek798 »

To wielka szkoda, w takim razie. A zjakich materiałów korzystasz jeśli chodzi o fizykę ? masz coś z biblioteki wypożyczone?
ODPOWIEDZ