Estymatory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 91 razy
Estymatory
Student ma oceny(2,2,3,3,3,3,4,4,5,5). Proszę oszacować(policzyć estymatory) wartość oczekiwaną i wariancje. Potrzebuje tego na teraz. Chodzi o to jak określić prawdopodobieństwo dla tych ocen.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Estymatory
Masz kalkulator zrób to sam
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Estymatory
Albo tak:
\(X\sim \left\{(2, \frac{2}{10}), (3, \frac{4}{10}) ,(4, \frac{2}{10}),(5, \frac{2}{10})\right\} \)
\(EX= \frac{4}{10}+ \frac{12}{10}+ \frac{8}{10} + \frac{10}{10} = 3,4 \)
\(EX^2= \frac{8}{10}+ \frac{36}{10}+ \frac{32}{10} + \frac{50}{10} =12,6 \)
\(D^2X=EX^2-E^2X=12,6-11,56=1,04\)
\(X\sim \left\{(2, \frac{2}{10}), (3, \frac{4}{10}) ,(4, \frac{2}{10}),(5, \frac{2}{10})\right\} \)
\(EX= \frac{4}{10}+ \frac{12}{10}+ \frac{8}{10} + \frac{10}{10} = 3,4 \)
\(EX^2= \frac{8}{10}+ \frac{36}{10}+ \frac{32}{10} + \frac{50}{10} =12,6 \)
\(D^2X=EX^2-E^2X=12,6-11,56=1,04\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Estymatory
Podejrzewam, że się spóźniłaś radagast, to było potrzebne "na teraz" czyli przed godz. 10
Dla takich ciężkich przypadków mam tylko jedną radę z Adama Słodowego.
Dla takich ciężkich przypadków mam tylko jedną radę z Adama Słodowego.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2022, 11:12 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości; wypadałoby znać płeć naszej Guru/ poprawka mojej literówki
Powód: Poprawa wiadomości; wypadałoby znać płeć naszej Guru/ poprawka mojej literówki
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 91 razy
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 91 razy
Re: Estymatory
A przepraszam, bo mam pewną uwage co do wartości oczekiwanej E(X)? Bo teraz tak właśnie zauważyłem, że jest to zrobione tak:radagast pisze: ↑22 cze 2022, 14:39 Albo tak:
\(X\sim \left\{(2, \frac{2}{10}), (3, \frac{4}{10}) ,(4, \frac{2}{10}),(5, \frac{2}{10})\right\} \)
\(EX= \frac{4}{10}+ \frac{12}{10}+ \frac{8}{10} + \frac{10}{10} = 3,4 \)
\(EX^2= \frac{8}{10}+ \frac{36}{10}+ \frac{32}{10} + \frac{50}{10} =12,6 \)
\(D^2X=EX^2-E^2X=12,6-11,56=1,04\)
\(X\sim \left\{(2, \frac{2}{10}), (3, \frac{4}{10}) ,(4, \frac{2}{10}),(5, \frac{2}{10})\right\} \). Raczej sądze(choć mogę się mylić) bo tak sam się uczę i tak też robiliśmy na zajęciach, że ta wartość oczekiwana powinna być zrobiona tak:
\(
x_i|2|2|3|3|3|3|4|4|5|5
\\
p_i|\frac{2}{10}|\frac{2}{10}|\frac{3}{10}|\frac{3}{10}|\frac{3}{10}|\frac{3}{10}|\frac{2}{10}|\frac{2}{10}|\frac{2}{10}|\frac{2}{10}
\)
Nie wiem ale wolę się dopytać dlaczego tak:
\(X\sim \left\{(2, \frac{2}{10}), (3, \frac{4}{10}) ,(4, \frac{2}{10}),(5, \frac{2}{10})\right\} \)
, a nie tak:
\(
x_i|2|2|3|3|3|3|4|4|5|5
\\
p_i|\frac{2}{10}|\frac{2}{10}|\frac{3}{10}|\frac{3}{10}|\frac{3}{10}|\frac{3}{10}|\frac{2}{10}|\frac{2}{10}|\frac{2}{10}|\frac{2}{10}
\)
A potem policzyć wartość oczekiwaną
\(
E \left( X\right) = 2 \cdot \frac{2}{10} + 2 \cdot \frac{2}{10} + 3 \cdot \frac{4}{10} + 3 \cdot \frac{4}{10} + 3 \cdot \frac{4}{10} + 3 \cdot \frac{4}{10} + 4 \cdot \frac{2}{10} + 4 \cdot \frac{2}{10} + 5 \cdot \frac{2}{10} + 5 \cdot \frac{2}{10}
\)
Czy raczej w przypadku tego zadania lepiej tak nie robić jak ja pokazałem bo może to źle wpłynąć na wynik końcowy?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Estymatory
Czy aby na pewno właśnie tak liczyliście na zajęciach?
Zastanawiałeś się skąd się wzięły prawdopodobieństwa: \(\frac{2}{10}, \frac{4}{10}...\)
Przyjmując, że zdarzenia są niezależne, to prawdopodobieństwo każdego z nich jest jednakowe i wynosi \(p_i=\frac{1}{10} \), a więc np "2" występuje dwukrotnie, "3" czterokrotnie itd.
Zatem wartość oczekiwana (expected value):
\(EX = \Sigma x_i p_i = (2+2+3+3+3+3+4+4+5+5)\cdot \frac{1}{10} = (2\cdot 2 +3\cdot 4 +4 \cdot 2 +5\cdot 2)\cdot \frac{1}{10} =\\ 2\cdot \frac{2}{10} + 3\cdot \frac{4}{10} + 4\cdot \frac{2}{10} + 5 \cdot \frac{2}{10} = 3,4\)
Oczywiście można to jeszcze inaczej zapisać (pogrupować) ale wynik będzie zawsze ten sam.
PS rada Adama Słodowego ciągle aktualna
Zastanawiałeś się skąd się wzięły prawdopodobieństwa: \(\frac{2}{10}, \frac{4}{10}...\)
Przyjmując, że zdarzenia są niezależne, to prawdopodobieństwo każdego z nich jest jednakowe i wynosi \(p_i=\frac{1}{10} \), a więc np "2" występuje dwukrotnie, "3" czterokrotnie itd.
Zatem wartość oczekiwana (expected value):
\(EX = \Sigma x_i p_i = (2+2+3+3+3+3+4+4+5+5)\cdot \frac{1}{10} = (2\cdot 2 +3\cdot 4 +4 \cdot 2 +5\cdot 2)\cdot \frac{1}{10} =\\ 2\cdot \frac{2}{10} + 3\cdot \frac{4}{10} + 4\cdot \frac{2}{10} + 5 \cdot \frac{2}{10} = 3,4\)
Oczywiście można to jeszcze inaczej zapisać (pogrupować) ale wynik będzie zawsze ten sam.
PS rada Adama Słodowego ciągle aktualna
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl