2 zadania z kątami dwuściennymi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kibanjain
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 sty 2022, 08:04
Płeć:

2 zadania z kątami dwuściennymi

Post autor: kibanjain »

1. Oblicz cosinus kąta dwuściennego między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym krawędź boczna jest dwa razy dłuższa niż krawędź podstawy.

2. Okrąg wpisany w podstawę ostrosłupa prawidłowego [ciach] sześciokątnego o wysokości \(6\) ma promień \(6 \sqrt{3}\) . Wyznacz \(\cos \alpha\) ,gdzie \(\alpha\) jest kątem między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2022, 10:20 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]. Kryptoreklamę usunąłem
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: 2 zadania z kątami dwuściennymi

Post autor: Jerry »

kibanjain pisze: 19 cze 2022, 01:42 1. Oblicz cosinus kąta dwuściennego między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym krawędź boczna jest dwa razy dłuższa niż krawędź podstawy.
  1. Zrób schludny rysunek, niech kąt pomiędzy ścianami bocznymi ma miarę \(\gamma\), krawędź podstawy ma długość \(a=2x>0\). Wtedy krawędź boczna ma długość \(b=4x\)
  2. Wysokość ściany bocznej opuszczona na krawędź podstawy ma \(x\sqrt{15}\)
  3. Wysokość ściany bocznej opuszczona na krawędź boczną ma \(h={x\sqrt{15}\over2}\)
  4. Przekątna podstawy ma \(d=a\sqrt2=2x\sqrt2\)
  5. Z trójkąta ograniczonego przez \(h,\,h,\,d\) i wzoru cosinusów
    \[(2x\sqrt2)^2=\left({x\sqrt{15}\over2}\right)^2+\left({x\sqrt{15}\over2}\right)^2-2\cdot{x\sqrt{15}\over2}\cdot{x\sqrt{15}\over2}\cdot\cos\gamma\\ \cos\gamma=-{1\over15}\]
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: 2 zadania z kątami dwuściennymi

Post autor: Jerry »

kibanjain pisze: 19 cze 2022, 01:42 2. Okrąg wpisany w podstawę ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego o wysokości \(6\) ma promień \(6 \sqrt{3}\) . Wyznacz \(\cos \alpha\) ,gdzie \(\alpha\) jest kątem między sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
  1. Zrób schludny rysunek
  2. Wysokość ściany bocznej opuszczona na krawędź podstawy ma długość \(12\)
  3. Krawędź podstawy ma długość \(12\)
  4. Krawędź boczna ma długość \(6\sqrt5\)
  5. Wysokość ściany bocznej opuszczona na krawędź boczną ma \(h={24\sqrt{5}\over5}\)
  6. Krótsza przekątna podstawy ma \(d=12\sqrt3\)
  7. Z trójkąta ograniczonego przez \(h,\,h,\,d\) i wzoru cosinusów
    \[(12\sqrt3)^2=\left({24\sqrt{5}\over5}\right)^2+\left({24\sqrt{5}\over5}\right)^2-2\cdot{{24\sqrt{5}\over5}}\cdot{{24\sqrt{5}\over5}}\cdot\cos\alpha\\ \cos\alpha=-{7\over8}\]
Pozdrawiam
PS. Rachunki, jak zwykle, do sprawdzenia
ODPOWIEDZ