Prawdopodobieństwo warunkowe.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: Januszgolenia »

Wśród 390 pracowników pewnej firmy jest 150 kobiet i 240 mężczyzn. Wśród nich w wieku przedemerytalnym jest 21 kobiet i 43 mężczyzn. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że losowo wybrany pracownik tej firmy jest w wieku emerytalnym - pod warunkiem, że jest mężczyzną.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: Jerry »

\(|\Omega|=390\\ |M|=240\\ |W\cap M|=43\)
zatem
\(p(W/M)=\ldots=\frac{|W\cap M|}{|M|}={43\over240}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ