zbiory - rysowanie na płaszczyźnie

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TeKa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2022, 15:36
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

zbiory - rysowanie na płaszczyźnie

Post autor: TeKa »

Niech \(A=[0,1],\, B=(-1,2),\, S=\{-1,0,1,2\}\) i \(T=\{0,3\}\)

Wypisz elementy zbioru \(\{(m,n) ∈ S \times T: m ≤ n\} =\)

Zapisz i narysuj zbiory \(((A\cap B) \times T)=\)

oraz \(((T\setminus S) \times A)=\)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2022, 16:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3538
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1941 razy

Re: zbiory - rysowanie na płaszczyźnie

Post autor: Jerry »

\(\{(m,n) \in S \times T: m \le n\} =\{(-1,0),(-1,3),(0,0),(0,3),(1,3),(2,3)\}\)

\(((A\cap B) \times T)=[0;1]\times\{0,3\}\) (graficznie - dwa poziome odcinki)

\(((T\setminus S) \times A)=\{3\}\times[0;1]\) (odcinek, tym razem pionowy)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ