W którym pkt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

W którym pkt

Post autor: avleyi »

W którym punkcie wykresy funkcji \( f(x) = -x^3 \) należy poprowadzić styczną do tego wykresu, aby pole trójkąta ograniczonego tą styczną i osiami układu współrzędnych było równe 54?

Mogłabym poprosić też o rysunek pomocniczy?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: W którym pkt

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 15 cze 2022, 17:39 W którym punkcie wykresy funkcji \( f(x) = -x^3 \) należy poprowadzić styczną do tego wykresu, aby pole trójkąta ograniczonego tą styczną i osiami układu współrzędnych było równe 54?

Mogłabym poprosić też o rysunek pomocniczy?
\(A(a,-a^3)\\
f(x)=-x^3\\
f'(x)=-3x^2\\
f'(a)=-3a^2\\\)

styczna:
\(y=-3a^2(x-a)-a^3\\
y=-3a^2x+3a^3-a^3\\
y=-3a^2x+2a^3\)


punkt przecięcia z osią OY: \((0,2a^3)\)
punkt przecięcia z osią OX: \((\frac{2}{3}a,0)\)

\(P=\frac{1}{2}|2a^3\cdot\frac{2}{3}a|\\
P=\frac{2}{3}a^4\\
\frac{2}{3}a^4=54\\
a^4=81\\
a=3\;\;\;a=-3\\
A(3,-27)\\
A(-3,27)
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: W którym pkt

Post autor: eresh »

zadanie.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ