Statystyka pomocy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aneczka00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 05 kwie 2022, 10:05
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Statystyka pomocy

Post autor: aneczka00 »

Dla potrzeb tego zadania przyjmujemy:
• m = dowolna liczba całkowita z zakresu 5 – 15 (proszę wybrać jedną)
• σ = dowolna liczba całkowita z zakresu 1 – 4 (proszę wybrać jedną)
Waga towarów przewożonych pewną firmą transportową ma rozkład normalny o średniej
wadze m kg i odchyleniu standardowym σ kg.
a) Paczka zostaje odrzucona jeśli jej waga przekracza m + 2 kg. Jaki procent paczek jest
odrzucanych?
b) Jaka powinna być ta górna granica, powyżej której paczki są odrzucane, aby odsetek
odrzucanych paczek wynosił 5%?

pomoże ktoś ? będę bardzo wdzięczna
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 372
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Statystyka pomocy

Post autor: maria19 »

Wybrałaś już te dwie liczby?
aneczka00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 05 kwie 2022, 10:05
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Statystyka pomocy

Post autor: aneczka00 »

m - 5
o - 1
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 372
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Statystyka pomocy

Post autor: maria19 »

Otwieramy tablice rozkładu normalnego Gaussa, robimy standaryzację, a następnie szukamy P(X>7).
PS w jakiej szkole średniej w Polsce tego uczą? Wiem, że ze w Norwegii ale tutaj?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Statystyka pomocy

Post autor: korki_fizyka »

N(5,1) \(z=\frac{x-5}{1}\), a dalej:
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... ej#p339880
Spoiler
a) 2,3 % b) x > 6,7
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ