Oblicz granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

Oblicz granice

Post autor: TomaszSy »

Oblicz granice wykorzystując motodę de I'Hospitala
\( \Lim_{x\to - \infty } [x(e^ \frac{1}{x} -1)]\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Oblicz granice

Post autor: Jerry »

\( \Lim_{x\to - \infty } [x(e^ \frac{1}{x} -1)]=\Lim_{x\to - \infty }\dfrac{e^ \frac{1}{x} -1}{{1\over x}}=\left[{0\over0}\right]\nad{H}{=}\Lim_{x\to - \infty }\dfrac{-{1\over x^2}\cdot e^{1\over x}}{-{1\over x^2}}=e^0=1\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ