Krytyczne myślenie w geometrii
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 08 cze 2022, 12:21
Krytyczne myślenie w geometrii
Piłki tenisowe idealnie pasują do tuby pojemnika. Trzy na cylinder. Co jest większe, objętość trzech piłek tenisowych, czy przestrzeń wokół piłek? Wyjaśnić.
-
- Expert
- Posty: 3834
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 54 razy
- Otrzymane podziękowania: 2060 razy
Re: Krytyczne myślenie w geometrii
Niech piłeczka ma promień \(r>0\). Wtedy cylinder ma wymiary \(\begin{cases}R=r\\h=6r\end{cases}\)
\(\begin{cases}V_Q={4\over3}\pi r^3\\V_W=\pi r^2\cdot6r=6\pi r^3\end{cases}\So V_p=V_W-3\cdot V_Q=2\pi r^3<4\pi r^3=3\cdot V_Q\)
Pozdrawiam
\(\begin{cases}V_Q={4\over3}\pi r^3\\V_W=\pi r^2\cdot6r=6\pi r^3\end{cases}\So V_p=V_W-3\cdot V_Q=2\pi r^3<4\pi r^3=3\cdot V_Q\)
Pozdrawiam